Selecteer een pagina

5 tips om je hond door de hitte te helpen

hond hitte

ZOMERRR!!!!! Eindelijk kunnen we weer genieten van de zon. Waar wij mensen echt kunnen genieten van de zomerse temperaturen, hebben veel honden hier juist last van. Zij kunnen hun vacht niet even af doen en koelen hun lichaam op een andere manier dan mensen. Hieronder een vijftal tips om jouw vriend een leuke en veilige zomer te bezorgen. 

 

1: Laat je hond nooit alleen in de auto 

Het lijkt logisch, maar nog steeds gebeurt het regelmatig. “Heel even snel een boodschapje” is al te lang. Binnen enkele minuten kan de temperatuur in een auto al 20 graden Celsius hoger liggen dan buiten, zelfs als het buiten niet erg warm is kan het kwik binnen snel stijgen door de zon. Ook een raampje openhouden is niet genoeg om dit te voorkomen. De afgelopen jaren worden mensen zich steeds bewuster van de gevaren. Laat je je hond wel achter, dan heb je kans dat voorbijgangers de brandweer bellen. Die tikken zonder aarzeling de ruit van je auto in om je hond te bevrijden. 

2: Water en schaduw 

Warm weer zorgt voor meer dorst, ook bij je hond. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot voldoende koud en schoon drinkwater. Zorg er daarnaast voor dat hij wanneer hij daar behoefte aan heeft een schaduwplekje kan vinden om te liggen. Ook kun je je hond verkoelen door spelletjes te doen met de tuinslang of in een laag zwembadje. Zorg ervoor dat je stopt zodra hij teveel water inslikt. Laat hem na enkele minuten spelen even liggen. Teveel water in de maag kan leiden tot een verdraaiing van de maag, wat fataal kan zijn!  

3: Check de grondtemperatuur voordat je gaat lopen. 

Stenen, tegels, asfalt en grind kan enorm warm worden als de zon schijnt. Ook als de zon onder is kan de grond nog te warm zijn om overheen te lopen op blote pootjes. Om te testen of de grond te warm is houd je de achterkant van je hand 10 seconden tegen de grond. Voelt het erg heet of onprettig, dan is dit zeker te heet voor jouw vriend.  

4: Scheren 

Sommige honden hebben een stuk minder last van de warmte met een kort geschoren vacht. Maar, niet alle honden. Sommige rassen verbranden snel en gebruiken hun vacht als bescherming tegen de zon. Neem contact op met je dierenarts om te vragen of het verstandig is je hond te laten scheren. Het scheren van honden is een vak, ga dit dus niet zelf proberen.  

5: Ken de tekenen van een hitteberoerte bij je hond 

Een hitteberoerte tijdig herkennen kan levensreddend zijn. Honden hijgen om zichzelf te koelen. Echter moet dit hijgen veel minder worden zodra ze een tijdje liggen. Blijft je hond lange tijd hijgen terwijl hij ligt, dan betekend dit dat hij zichzelf niet genoeg kan koelen hiermee. Andere tekenen van een hitteberoerte zijn: 

– Je hond heeft een ongewoon donkerrode tong
– Overgeven
– Moeite met ademen
– Glazige ogen
– Snelle hartslag

Vooral oudere honden en honden met overgewicht zijn gevoelig voor een hitteberoerte. 

Met deze 5 tips in het achterhoofd staat niets jullie meer in de weg een fantastische zomer te hebben! 

Social Media

Volg ons via de socials

Nieuwsbrief

BLIJF OP DE HOOGTE