Selecteer een pagina

Help! Mijn hond is te zwaar

Hond te dik

We doen het allemaal wel eens: de laatste restjes van het eten aan de hond voeren. Heel erg lekker en leuk voor jouw vriend. Kwispelend schrokt die het feestmaal naar binnen en likt die het bord weer helemaal schoon. Al dat lekkers kan op den duur echter wel een keerzijde hebben. Naar schatting heeft zo’n 35% van de honden in Nederland overgewicht of lijdt zelfs aan obesitas.  

Overgewicht bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Net als bij mensen ontstaat het vaak door een verkeerde balans tussen eten en bewegen. Daarnaast kan overgewicht ook een medische oorzaak hebben. Als jouw hond te dik is zijn er een aantal dingen waar je op moet letten en die je kunt doen:

 

1: Check de verpakking van het voer 

Veel baasjes vullen de voerbak zonder te verpakking te bekijken. Op bijna alle verpakkingen staat hoeveel voer aanbevolen is voor honden van een bepaald gewicht. Het is verstandig je hieraan te houden en het voer met een maatbeker af te wegen. Bij Brox ontvang je maandelijks precies genoeg voer voor jouw hond en een handige maatbeker. Zo geef je nooit teveel.  

2: Minder snoepen 

Ja, die smeekende ogen van jouw hond zijn onweerstaanbaar. Maar toch hoef je niet elke keer een snoepje als beloning te geven. Een aai of een speeltje kan ook als beloning dienen. Ga je trainen met je hond, geef dan kleine trainingssnoepjes als beloning. Je kunt ook een gedeelte van het voer dat je anders in zijn voerbak zou doen gebruiken als trainingssnoepjes of beloning gedurende de dag. Neem eens een kijkje in onze Store voor verschillende trainingssnoepjes.

 

3: Meer beweging 

Ga erop uit! Loop elke dag een rondje extra of ga eens wat langer met de bal gooien. Zeker voor oudere honden is dit soms geen optie, omdat die minder energie hebben.   

 

Eigenlijk gaat het net als bij mensen allemaal om de juiste verhouding tussen voeding en energie. Honden die rustiger zijn zullen minder voeding nodig hebben om genoeg energie uit te halen voor de dag dan meer actieve honden. Eten honden teveel, dan houden ze energie over en slaan dit op in vet. Hoeveel voer jouw vriend nodig heeft is dus altijd balanceren. Sommige honden hebben meer aanleg om dik te worden dan andere. Rassen die hier veel aanleg voor hebben zijn onder andere: de Beagle, Teckel, Cavalier King Charles Spaniël, Duitse herder en de Labrador Retreiver. 

 

Heeft mijn hond overgewicht? 

Het ideale gewicht van een hond verschilt natuurlijk onwijs per ras. Zeker wanneer je een kruising hebt tussen rassen is het ideale gewicht moeilijk te achterhalen. Ook een dikke vacht kan het moeilijk maken overgewicht te signaleren en te herkennen bij een hond. Een van de makkelijkste manieren om obesitas te herkennen is door van bovenaf je hond te bekijken. Is het breedste gedeelte van de buik (zonder vacht) breder dan de schouders, dan is de kans groot dat jouw hond te dik is. Is het ideale gewicht van het ras wel bekend, dan spreken we van overgewicht zodra het gewicht van jouw hond 5% hoger is dan het ideale gewicht. 

Mijn hond moet afvallen, maar hoe?

Er zijn verschillende manieren om je hond op een gezonde manier te laten afvallen. Zoals eerder al besproken begint afvallen bij het in balans brengen van voeding en energie. Geef jouw hond wat minder snacks en kijk op de verpakking van zijn voer hoeveel aangeraden is. Af en toe een snack geven is natuurlijk leuk en mag ook zeker. Zorg er wel voor dat het een snack is met weinig koolhydraten. Een handige tip om je hond niet teveel snacks te voeren: zet een snoeppot neer met elke dag een paar kleine snacks erin, dan kan iedereen uit jullie gezin de hond iets lekkers geven, zonder dat het teveel wordt. Je kunt er ook voor kiezen om in de pot een klein gedeelte van zijn dagelijks aanbevolen voer te doen, zodat je deze als snacks kunt geven. 

Nadat de voeding op orde is kun je meer gaan bewegen met je hond. Extra bewegen kan door een rondje extra te lopen, maar ook door meer te spelen. Een andere leuke manier om je hond meer te laten bewegen is door zijn voer in een speciale snacksbal aan te bieden. Hierdoor moet hij meer ‘werken’ voor zijn eten. Stem de beweging wel af op je hond. Oudere honden kunnen minder beweging aan.  

Mocht het afvallen niet op deze manier lukken, dan kun je altijd nog overstappen op een dieet voeding. Het is verstandig om in dat geval contact op te nemen met de dierenarts. Zij kunnen passend advies geven over deze voeding en over afvallen. 

 

 

Standard Box

Is jouw hond gek op spelen? Kies dan voor de Standard Box. Bij deze box ontvang je extra speeltjes en een kluif.

Premium Box

Wil je volledig gemak? Kies dan voor de Premium Box. Maak je nooit meer zorgen of je de juiste producten in huis hebt. Wij nemen alles voor je uit handen.

Social Media

Volg ons via de socials

Nieuwsbrief

BLIJF OP DE HOOGTE